Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Wietnamskie ciastka

Wietnam słynie nie tylko ze znakomitej kawy, ale też z oryginalnych przysmaków. Wietnamskie ciasteczka są wyjątkowe w swoim rodzaju i niepodrabialne. Ich unikatowy skład i smak przypadnie do gustu każdemu, kto lubi poczuć nieco orientu bez wychodzenia z domu.

 

Ciasteczka z fasoli mung

 

Ten wietnamski przysmak ma bardzo prosty skład. Poza fasolą znajdziemy w nim tylko cukier, olej roślinny i wanilię. Doskonale komponuje się z kawą i herbatą (zwłaszcza zieloną). Fasolka mung jest bardzo ważnym elementem azjatyckiego jadłospisu. Zawiera dużo białka, w związku z czym jest również bardzo przydatna w diecie wegetariańskiej. W Azji wytwarza się z niego nawet makaron, który po ugotowaniu jest przezroczysty.

 

Ciasteczka o smaku migdałów

 

Ciastka o miksie smaków, w których szczególnie wyróżnia się smak migdałów, są przygotowane między innymi z mąki pszennej, sezamu i ekstraktu waniliowego z dodatkiem aromatu masła. Będą znakomitym pomysłem na poczęstunek dla gości, których będziemy chcieli zaskoczyć wyjątkowym smakiem.

 

Ciasteczka Rainbow Tapioca

 

Tapioka jest produktem bezglutenowym i pozbawionym cholesterolu. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości jest zalecana dla osób cierpiących na różne choroby, m.in. przy cukrzycy typu drugiego. Co ciekawe maniok, z którego wytwarzana jest tapioka, w stanie surowym jest rośliną silnie trującą, traci jednak tę właściwość po dwudziestoczterogodzinnym moczeniu w wodzie i odróbce, więc sama tapioka jest już substancją całkowicie bezpieczną. Najstarsze ślady uprawy tej rośliny pochodzą sprzed blisko 10 tys. lat. Ciasteczka Rainbow Tapioka mają podobny skład do tych o smaku migdałów, a mimo to ich smak jest zupełnie inny i przypomina smak bezy.

 

Festiwal Środka Jesieni

 

Wietnamskie ciasteczka są ważnym elementem kultury tego kraju, dzięki czemu możemy być pewni, że przy ich wytwarzaniu Wietnamczycy trzymają się wszystkich standardów. Jedno z najważniejszych wietnamskich świąt – Festiwal Środka Jesieni, jest w tym kraju połączone z dniem dziecka. Święto obchodzi się po zebraniu plonów i tradycyjnie ma na celu wynagrodzenie dzieciom czasu, kiedy rodzice pracujący w polu nie mieli dla nich zbyt dużo czasu. Odbywają się wówczas wieczorne, kolorowe parady, a Wietnamczycy kupują maski, lampiony i ciasteczka księżycowe. Smakołyki zawdzięczają swoją nazwę tym, że Festiwal zbiega się z największą pełnią księżyca, która co roku pojawia się w tym azjatyckim kraju. Festiwal ma również na celu podziękowanie za wszystkie dobre rzeczy i prośbę o to, żeby w przyszłym roku było tych rzeczy jeszcze więcej.

 

Najbardziej hucznie Festiwal Środka Jesieni obchodzony jest oczywiście w stolicy Wietnamu – Hanoi. Możemy tam spotkać tysiące lampionów i mnóstwo straganów, na których lokalni mieszkańcy sprzedają swoje wyroby, w tym oczywiście księżycowe ciasteczka. W trakcie Festiwalu można się również samemu nauczyć ich wytwarzania tradycyjnymi metodami podczas warsztatów. Święto jest obchodzone od około 700 lat.

 

Ciasteczka księżycowe

 

Tradycyjne wietnamskie ciastka zazwyczaj są okrągłe, co ma być symbolem księżyca lub kwadratowe, symbolizujące ziemię, ale mogą mieć dowolne kształty i różne smaki. Ciastka często mają również kształt świnek, co według wietnamskiej tradycji ma symbolizować ciepło rodzinne lub kształt karpia, co kolei ma przywoływać sukces zawodowy. Nie wiadomo, jak długa jest tradycja ich wyrabiania, wiadomo jednak, że swoją nazwę zyskały około 800 lat temu, są więc starsze, niż sam Festiwal Środka Jesieni. Ciastka są przygotowywane dwiema metodami – z mąki z klejącego ryżu między innymi z dodatkiem wody cukrowej. W zależności od składników, które nieco się różnią, takie ciasteczka mają zazwyczaj smak marakui, ananasa, kawy, zielonej herbaty lub lotosu. Druga metoda to pieczenie ciastek z mąki pszennej. W tym przypadku do ciastka wkłada się ziarna, groch, mięso z kurczaka lub kacze jajko. Ciastka mogą mieć najróżniejsze smaki. Mogą być słodkie lub słone. Są tradycyjnym prezentem, jaki daje się komuś w uznaniu za dobrze wykonaną pracę lub z wdzięczności.

 

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl