Szukając idealnej kawy najczęściej rozważa się wybór między mieloną a kawą w ziarnach, rozpuszczalną lub sypaną. Dyskusje toczą się o tym, czy lepsza jest Robusta czy Arabica, jednak to nie jedyny wybór, jaki producenci kawy nam dają. Możliwości jest znacznie więcej.
Zielona kawa
Wbrew pozorom zielona kawa, to nie kawa, która w kubku przyjmuje zielony kolor. Jeśli nie doda się do niej mleka, będzie ciemna i nie odróżni się jej od innych typów kawy. Dlaczego zatem jest nazywana zieloną kawą? Zielona ziarna kawy to takie, które nie zostały w żaden sposób przetworzone czy palone. Mimo, że nie zostały poddana obróbce, można z nich przygotować aromatyczną i pyszną kawę. W tym stanie posiada w sobie naturalne cukry, które nie ulegają degradacji w procesie palenia czy głębszego przetwarzania. Jasnozielone ziarna wyróżniają się orzechowym zapachem, który dodatkowo wzbogaca mieszankę.
Skąd pochodzi zielona kawa?
Zielone ziarna kawy wietnamskiej najczęściej pochodzą z prowincji Lam Dong (południe Wietnamu). Obszar ten zlokalizowany jest na terenie Gór Centralnych. Średnie wysokości, na których uprawiana jest kawa, to 800-1500 metrów nad poziomem morza. Dzięki temu kawa pochodząca z tego regionu wyróżnia się najwyższą jakością. Kawa z tego regionu wyróżnia się wyraźnymi nutami czekoladowymi, ale też wyczuwalny jest posmak orzechowy, karmelowy i nuty owocowe. Cechą charakterystyczną jest umiarkowana kwasowość oraz delikatna goryczka, która balansuje smak kawy. Odmiana pochodząca z tego regionu wyróżnia się również wyjątkowym aromatem. Łączy w sobie bowiem zarówno nuty kwiatowe, jak i ziołowe. Wszystko to sprawia, że kawa z regionu Lam Dong jest dość gęsta, a w ustach można wyczuć jej teksturę. To doświadczenie, którego warto skosztować.
Odmiana dopasowana do Ciebie
Zielona kawa to nie odmiana kawy. To stadium jej przetworzenia. Zielone ziarna kawy można kupić w kilku klasycznych typach kawy. Zielone ziarna Arabica wyróżniają się słodkim posmakiem z dodatkiem czekoladowej i karmelowej nuty. Ciekawy i delikatny smak sprawiają, że to właśnie Arabica i jej zielone ziarna kupowane są najczęściej. Również ziarna Robusty można kupić w nieprzetworzonej wersji. Zielone ziarna tej odmiany wyróżniają się gorzkim smakiem. Ta odmiana jest chętniej wybierana przez miłośników kawy, którzy doceniają gorycz i intensywność smaku. Nie jest to jednak odmiana, która przypadnie do gustu każdemu – zwłaszcza jeśli kawy nie pije się na co dzień. Zielone ziarna Robusty nie są też polecane osobom, które wolą bardziej neutralne lub lekko słodkie posmaki. W tej odmianie tych nut z pewnością nie znajdą. Dla nich ciekawszą propozycją jest Catimor. To odmiana ziaren kawy, które wyróżniają się słodkim, ale też nieco cierpkim smakiem. W tym przypadku zielone ziarna kawy są łagodniejsze. Catimor to jeden z najpopularniejszych gatunków kawy, który można spotkać w Wietnamie. Szukając idealnego smaku warto zastanowić się, jakich nut w kawie się szuka i wybrać odmianę dopasowaną do swoich potrzeb. Niezależnie od tego, czy będzie to Robusta, Arabica czy Catimor, na rynku dostępne są zielona ziarna tych odmian. Nie ma więc większych trudności, by posmakować czegoś nowego i niecodziennego.
Jakość jest najważniejsza
Zielone ziarna kawy również trzeba oceniać pod względem ich jakości. Jeśli jest taka możliwość warto sprawdzić jak wyglądają ziarna, by mieć pewność, że pije się najlepszy gatunek zielonej kawy.
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na kolor. Zdrowe ziarna kawy będą miały jasnozielony kolor. Im ziarna są ciemniejsze, tym niższa będzie ich jakość. Ważny jest także ich kształt. Ziarna powinny wyróżniać się zbliżonym i równomiernym kształtem. Asymetria i mankamenty są widoczne od razu. Nawet jeśli ktoś nie zna się na kawie, będzie widzieć nieforemność. Warto sprawdzić, czy na ziarnach nie pojawiają się też drobne skazy, które mogą obniżać jakość ziaren kawy. Zielone ziarna muszą wyróżniać się też zapachem. Wyczuwalny powinien być tutaj aromat orzechów. Im jest on intensywniejszy, tym większą można mieć pewność, że ziarna są dobrej jakości. Ostatnim sposobem na to, by sprawdzić jakość ziaren jest zaparzenie kawy. Wietnamskie zielone ziarna to napar wyróżniający się wyraźnym i bardzo intensywnym smakiem. Jeśli jest on nienaturalny lub nuty czekoladowe, karmelowe, orzechowe czy owocowe nie są dość wyraźne, jakość zielonych ziaren nie jest najwyższa.
Zielona kawa to ciekawe urozmaicenie dla wszystkich miłośników tego aromatycznego trunku. Wyróżnia się niezwykłym aromatem i smakiem, a wszystko za sprawą procesu, któremu jest poddawana nim trafi do naszych filiżanek. Szukając nowych smaków warto sięgnąć po zielone ziarna pochodzące wprost z wietnamskiej prowincji Lam Dong.