Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przechowywanie kawy ziarnistej i mielonej

Niezależne od tego, czy preferuje się kawę ziarnistą, czy mieloną, jej smak i jakość zależeć będzie od tego, jak będzie przechowywana. Nawet najlepsze ziarna stracą swoje właściwości, jeśli będzie się ją trzymać w nieodpowiednim miejscu.

 

Fabryczne opakowanie są gwarancją bezpieczeństwa

 

Kawa często jest przechowywana w specjalnych pojemnikach. Przesypuje się ją z fabrycznego opakowania i umieszcza w słoiku lub w puszce. Wybierając rozwiązanie do przechowywania kawy nie wystarczy kierować się estetyką opakowania. To, że wygląda ono ładnie na półce i stanowi ciekawą ozdobę nie oznacza, że kawa przechowywana w takim pojemniku będzie bezpieczna, dlatego warto upewnić się, czy pojemnik był wykonany z trwałych materiałów. W ten sposób uniemożliwia się przedostanie się powietrza do wnętrza produktu. Zasada ta dotyczy także fabrycznych opakowań. Jeśli nie jest ono trwałe, może być wielokrotnie otwierane i zamykane lub jest w pełni przezroczyste, to znak, że kawa w takim opakowaniu nie będzie najwyższej jakości. W zależności od tego, jak długo trzymana była w takim opakowaniu, utraciła większość swoich właściwości.

 

Idealne warunki do przechowywania kawy

 

Koncepcja przesypywania kawy z fabrycznego opakowania do szklanego słoika została zaczerpnięta ze sklepów z kawą, które w ten sposób eksponowały ziarna. Były one pewnego rodzaju dekoracją, jednak kawy te były sztucznie aromatyzowane, co sprawiło że aromat dalej się utrzymywał. Z jakością bywało już różnie. Do szklanego pojemnika kawę można wsypać jedynie w dwóch przypadkach. Wówczas, gdy ma być ozdobą dla domu lub gdy szklany pojemnik zostanie schowany do zaciemnionej szafki. Niezależnie bowiem od rodzaju kawy nie można jej wystawiać na działanie promieni słonecznych. Drugą, najczęściej spotykaną metodą przechowywania kawy jest trzymanie jej w metalowych pojemnikach. Te są odradzane głównie ze względu na przekonanie, że metalowy pojemnik psuje smak kawy. Opakowania wielorazowe mogą również chłonąć zapachy wcześniejszych kaw, dlatego jeśli pije się różne mieszanki, przechowywanie w takim pojemniku nie jest dobrym pomysłem. To sprawia, że kawę najlepiej jest trzymać w opakowaniu, w którym została kupiona. Kawa w nich nie wietrzeje i są one zwykle wyposażone w niewielkie zawory pozwalające na odgazowanie kawy. Po otworzeniu paczki wystarczy zwinąć górną krawędź i dokładnie ją spiąć, a następnie włożyć do pojemnika lub do szafki.

 

Nie kupuj dużych zapasów

 

Modne jest kupowanie większej ilości kawy. To także dla wielu spora oszczędność, gdy ulubione ziarna są w atrakcyjnej promocji. Należy jednak pamiętać, że im dłużej kawa jest przechowywana, tym pewniejsze jest, że utraci ona wszystkie swoje aromatyczne właściwości. Lepiej jest więc ustalić swoje miesięczne zapotrzebowanie i systematycznie kupować mniejsze opakowania. Kawa najlepiej smakuje od 3-4 dni po jej wypaleniu do ok. 4 tygodni. Kupowanie zapasu na pół roku nie jest gwarancją najlepszego smaku. Nawet jeśli cena jest atrakcyjna. Obecnie kawy z pewnością nie zabraknie, a przy szerokiej ofercie sklepów internetowych bez trudu znajdzie się ulubione ziarna w najbardziej korzystnych cenach. Zapas kawy, choć wydaje się ekonomiczny, dla prawdziwego smakosza będzie udręką i koniecznością picia przeciętnej kawy, której ziarna pamiętają lepsze czasy. Promocja zawsze się znajdzie. Utraconego smaku już nic nie przywróci.

 

Kawa w biurze

 

Jeśli kawę lubimy pić również w pracy, także tam warto zadbać o to, by każdego dnia smakowała tak samo dobrze. Nie wystarczy jednak schować jej przed współpracownikami, którzy podbierają innym zapasy. Aby cieszyć się dobrą kawą, potrzebne jest specjalne miejsce, gdzie kawa będzie przechowywana. Ważne jest, aby było to miejsce suche, chłodne i zacienione. Najlepiej, aby kawa nie była narażona na ekstremalne temperatury. W pracy kawę lepiej trzymać w szafce kuchennej, niż na blacie. Warto też unikać miejsc przy kaloryferach lub innych źródłach ciepła. Co oczywiste, jeśli w biurze nie ma specjalnie wydzielonego miejsca, w którym można zrobić kawę, nie można jej trzymać w pobliżu okna. Jeśli ziarna będą wyeksponowane na światło, szybko utracą swoje właściwości. Przez to też nawet najlepsza i najsmaczniejsza kawa nie będzie smakować tak dobrze, jak powinna.

 

Szkodliwe warunki dla kawy

 

Niezależnie od tego, jakie miejsce do przechowywania kawy się wybierze, warto pamiętać o przestrzeganiu kilku podstawowych zasad. Na kawę ziarnistą i mieloną szkodliwe oddziałuje kilka czynników zewnętrznych. Szkodliwe dla kawy są: wilgoć, nadmiar powietrza, nadmierne eksponowanie na promieniowanie słoneczne, a także zbyt wysoka lub za niska temperatura. Każdy z tych czynników wpływa na smak i aromat kawy. Szkodliwe jest także przechowywanie kawy w lodówce lub w zamrażarce. Pojawiła się pewna teoria, która przekonywała, że kawa trzymana w tych miejscach na dłużej zachowuje świeżość. Nie jest to jednak prawdą. Kawa naturalnie przyciąga wilgoć. A jak wiadomo w lodówce jest jej sporo. Podobnie jak różnych zapachów. Jeśli więc nie chcemy, aby nasza kawa pachniała wczorajszym obiadem i „lodówką”, warto ją wyjąć z lodówki i przenieść do chłodnej, zaciemnionej i bezpiecznej szafki.

 

Przed zakupem mieszanki kawy warto sprawdzić, jak kawę należy przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość. Tylko w ten sposób nie zniszczy się ziaren i będzie się miało pewność, że kawa zawsze będzie smakować tak samo.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl