Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przysmak do kawy

Serwując gościom wietnamską kawę warto zadbać też o coś słodkiego. Dopełnieniem aromatycznej kawy będą pyszne i delikatne wietnamskie ciasteczka. To smak, który zad owoli każdego łasucha.

 

Tapioka

 

Tapioka to rodzaj mąki roślinnej wytwarzanej z manioku (egzotyczna roślina). Tapioka to skrobia powstająca po zmieleniu bulwy tej rośliny. Może przyjmować formę sypką, ale też często spotyka się ją w płatkach. Najpopularniejszą jej formą są jednak drobne kuleczki. W Polsce można je spotkać w bubble tea. Tapioka wykorzystywana jest do zagęszczania musów, kisieli, puddingów oraz jako zamiennik mąki tradycyjnej.

 

Dlaczego warto stosować mąkę z tapioki? Jest cennym źródłem witamin i minerałów. Wśród najważniejszych z nich znaleźć można witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C i PP, a także cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Tapioka zawiera skrobię oporną, która zalecana jest osobom, które mierzą się z problemami trawiennymi. Można więc powiedzieć, że wietnamskie ciastka z tapioki to solidna dawka witamin.

 

Tapioka w wietnamskiej kuchni

 

W Wietnamie tapioka używana jest w kuchni od pokoleń. Doskonale sprawdza się nie tylko jako podstawowy składnik bubble tea. Pyszne, przezroczyste kuleczki, przed podaniem są gotowane. Po uzyskaniu właściwej konsystencji mogą być dodawane do herbaty. Choć to najbardziej popularny sposób zastosowania tapioki, to nie koniec jej możliwości. Wykorzystuje się ją również do przygotowania świeżego makaronu i deserów, ale też stosuje się ją w wypiekach i jako dodatek zagęszczający do wietnamskich sosów. Można więc stwierdzić, że jest ona jednym ze stałych elementów wietnamskiej kuchni. Nie chodzi o jej wszechstronne zastosowanie. Jest powszechna ze względu na właściwości prozdrowotne i bogactwo składników odżywczych i witamin. To właśnie dzięki tym właściwościom ciastka z tapioki tak często goszczą na wietnamskich stołach. Są uważane za zdrowy i przyjazny dla żołądka przysmak, który z pewnością nie zaszkodzi. Kupując słoik wietnamskich ciasteczek z tapioki dba się nie tylko o podniebienie, ale i o zdrowie gości.

 

Ciastka z tapioki

 

Wietnamskie ciasteczka z tapioki w smaku przypominają beziki. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Doskonale zbalansowana słodycz sprawia, że jest to przekąska idealna. Najważniejsza jest jednak ich konsystencja. Są lekko chrupiące, co sprawia, że idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty. Dostarczają też estetycznych doznań. Dzięki delikatnym kolorom (żółty, zielony, różowy), ciastka perfekcyjnie prezentują się na stole i zachęcają do spróbowania. Mało kto będzie mógł się oprzeć tym kolorom, a spróbowanie jednego grozi sięgnięciem po następne. Będzie to idealny przysmak dla osób ceniących sobie egzotyczne, ale i zdrowe przekąski. Nawet miłośnicy domowych wypieków będą zadowoleni, dlatego każdy powinien mieć pod ręką taki słoik.

 

Nie trzeba od razu na głęboką wodę

 

Jeśli ciasteczka z tapioki to za dużo na pierwszy raz, nie trzeba się zniechęcać. Wietnam to również królestwo kruchych ciasteczek o smaku migdałów. To lekki, przyjemny i delikatnie słodki smak, który spodoba się każdemu. Słodkość jest idealnie wyważona, a posypka z sezamu dodaje im wyjątkowego, nieco orientalnego charakteru. Jeśli więc ciasteczka z tapioki nie przekonują, a nadal chce się wybrać w kulinarną, słodką podróż, nie trzeba z niej rezygnować. Wystarczy otworzyć słoik kruchych, chrupiących ciastek z migdałami.

 

Perfekcyjne przechowywanie

 

Zaletą wietnamskich ciastek o smaku migdałów i ciasteczek z tapioki jest nie tylko ich pyszny smak. Ciastka są sprzedawane w słoikach. Dzięki temu zamówienie dotrze w nienaruszonym stanie, a ciastka nie będą połamane czy pogniecione, co psuje często efekt wizualny. Będą w każdej chwili prezentować się idealnie. Słoik pomaga również w utrzymaniu świeżości. Ciastka, nawet po otwarciu opakowania, będą chrupiące. Jeśli ktoś umie się powstrzymać, to zamykany słoik sprawi, że do następnej kawy lub do wizyty kolejnych gości ciastka będą nadal delikatne, chrupiące i świeże, dlatego jeśli szuka się ciastek na specjalną okazję, te sprawdzą się idealnie. Ich orientalny smak zamknięty w szczelnym opakowaniu pozwoli ciastkom przetrwać kilka tygodni.

 

Szukając smaków nietypowych i wyjątkowych, warto sięgnąć po słodycze z Wietnamu. Tutaj nawet zwykłe ciastka zapewniają orientalne doznania, których trudno doszukiwać się w polskich herbatnikach czy we włoskim tiramisu. Podając azjatyckie słodkości odkrywa się nowe, zupełnie nieznane miejsca. To doskonały sposób na przekonanie zwolenników tradycji do przekroczenia granic znajomych smaków.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl