Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto
Najnowsze wpisy

Przysmak do kawy

Dodano 29.01.2023

Social Media

Wietnamska herbata z karczochem

Wietnam to stolica kawy i herbaty. To nie tylko miejsce, w którym hoduje się najlepsze odmiany. Ten kraj pokazuje, że to coś więcej, niż zalanie herbaty wodą.

 

Herbata z Wietnamu

 

W Wietnamie produkuje się herbaty zielone, czarne, oolong, białe oraz heicha. Do najczęściej występujących odmian zaliczyć należy herbatę zieloną. Wynika to poniekąd z preferencji samych Wietnamczyków. Ciekawą propozycją smakową jest również herbata czarna. Wynika to z jej właściwości. W zależności od tego, w jakim regionie jest hodowana, może wyróżniać się innym smakiem i aromatem. Jeśli czarna herbata produkowana jest z lokalnych odmian, wyróżnia się cięższym body oraz słodowym, pełnym aromatem. Z kolei herbata hodowana ze szczepów tajwańskich będzie lekka i słodka, a sam napar będzie bardziej klarowny. W Wietnamie wytwarzana jest także klasyczna, pełna i mocna czarna herbata śniadaniowa. Każdy więc znajdzie swoją idealną kombinację, która zaspokoi jego potrzeby. Klasykę warto jednak przełamywać niecodziennymi (dla polskich smaków) połączeniami. Jednym z nich jest herbata czarna o aromacie karczocha (w saszetkach). To mieszanka, której z pewnością warto spróbować.

 

Wietnamskie zwyczaje

 

Herbata przygotowywana w Wietnamie smakuje inaczej niż to, co można spotkać w krajach europejskich. Różnica wynika nie tylko z dostępnych odmian i możliwości pozyskania herbaty wprost z plantacji. To także odmienne podejście do procesu przygotowania naparu. Według wietnamskiej tradycji herbatę należy przygotowywać z wody deszczowej albo z kropel rosy zebranej z kwiatów lotosu. Napojem tym zaczyna się i kończy każdy posiłek, a żadne spotkanie towarzyskie i ważna uroczystość nie może odbyć się bez herbaty. Jest to ważne do tego stopnia, że w chwili, w której w wietnamskim domu pojawia się gość, od razu rozpoczyna się proces parzenia herbaty. W zależności od regionu, herbatę parzy się inaczej. Najczęściej jednak dba się o to, by woda miała ok. 75-98°C. proces ten rozpoczyna się od zalania liści niewielką ilością wody. Dopiero po dłuższej chwili można dopełnić naczynie. Należy pamiętać, że czas zaparzania wpływa na smak i moc herbaty. To akurat informacja ważna dla wszystkich, bez względu na to, jaką herbatę piją i w jakim miejscu na kuli ziemskiej się znajdują.

 

Herbata z karczochem dla zdrowia

 

Karczoch to roślina, która w Polsce raczej nie kojarzy się z herbatą. Jest to jednak produkt, którego warto spróbować nie tylko dla jego walorów smakowych. Herbata z karczochem od wieków bowiem jest stosowana w wietnamskiej medycynie ludowej. Ma ona wiele właściwości usprawniających codzienne funkcjonowanie. Szklanka czarnej herbaty z karczocha pomoże, gdy odczuwa się przeciążenie organizmu wynikające z nieprawidłowej diety. Pomaga też w oczyszczaniu wątroby (cynaryna pomaga w zmniejszeniu ryzyka otłuszczenia tego narządu) i redukuje poziom cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu piciu herbaty z karczocha można usprawnić poziom wydzielania żółci, ale też można skutecznie walczyć z nadmiernie gromadzącą się wodą w organizmie. Karczoch pomaga też poprawić funkcjonowanie nerek oraz wspiera w walce z ich chorobami oraz w uremii. Specyfika czarnej herbaty z karczochem pomaga poprawić zdrowie psychiczne. Niweluje odczucie stresu i pozwala złapać równowagę. Oczywiście herbata nie rozwiąże wszystkich problemów i nie sprawi, że magicznie znikną. Pomoże jednak nabrać dystansu i uspokoić się po ciężkim dniu.

 

Jak podawać?

 

Jedna saszetka pozwala na zaparzenie 2-3 filiżanki herbaty (w zależności od tego, jak mocny napar na co dzień się spożywa). Im będzie on mocniejszy, tym lepsze właściwości, ale i bardziej intensywny aromat. Herbatę można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowując gorący napój, po zalaniu saszetki wodą należy odczekać 3-5 minut (w zależności od  upodobań smakowych). Chcąc przygotować pyszną mrożoną herbatę procedura parzenia wygląda nieco inaczej. W tym wypadku 5 torebek herbaty należy zalać wrzątkiem (0,5l). Po 5 minutach saszetki wyjmuje się, a do dzbanka z naparem dolewa się jeszcze 0,5l zimnej wody. Herbatę należy odstawić do lodówki na kilkanaście minut i podawać ją z lodem. Dla urozmaicenia można dodać też soczyste owoce, dzięki którym orzeźwienie będzie bardziej intensywne (np. cytryna, limonka, porzeczki, pomarańcze czy ananasy). Mimo, że herbata jest z karczochem, to wyróżnia się neutralnym, delikatnym aromatem. Nie trzeba więc obawiać się, że mrożona herbata będzie przypominać w smaku zupę lub sałatkę warzywną.

 

Szukając nowych smaków i ciekawych produktów, które umilą spotkania w najbliższym gronie lub urozmaicą wieczory, warto sięgnąć po czarną herbatę z karczochem w saszetkach firmy Cozy. To wyjątkowy aromat i chwila dla zdrowia przywołująca wietnamski klimat. Goście z pewnością chętnie poznają nowy smak tej nietypowej mieszanki.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl