Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto
Najnowsze wpisy

Przysmak do kawy

Dodano 29.01.2023

Social Media

Szybka przekąska z Wietnamu

Popularne zupki chińskie to przekąska, której każdy choć raz próbował. Cieszą się ogromną popularnością. Są sycące, dobrze doprawione i gotowe w kilka minut. Nie bez przyczyny nazywa się je błyskawicznymi, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.

 

Ramen

 

Pierwszym skojarzeniem ze słowem ramen jest popularna azjatycka zupa, jednak etymologia słowa ramen jest inna. Jest to bowiem rodzaj sprężystego makaronu. Powstaje z połączenia mąki, wody i kasuni (sól ługowa). Ten ostatni składnik odpowiada nie tylko za jędrność ciasta, ale i za jego delikatnie wyczuwalną kwasowość. W Japonii makaron ten serwowany jest od XV wieku. Obecnie pod nazwą ramen kryje się pyszny wywar, sos sojowy, jajko, mięso i inne dodatki. Jest to danie bardzo popularne w Azji. Każdy kraj ma też swoją recepturę i tradycyjny sposób przygotowania, dlatego w każdym miejscu ramen może smakować inaczej i różnić się zarówno pod względem ilości składników, przypraw czy charakterystycznych dodatków. Może przyjąć formę klasycznego i łagodnego dania, ale może też być pikantny z dużą ilością azjatyckich przysmaków (grzybki shitake, kapusta pak choi czy marynowane w sosie sojowym jajko). Chcąc zasmakować azjatyckiej kuchni i bliżej zapoznać się z jej specyfiką, ramen jest daniem, od którego warto zacząć swoją przygodę. Szukając smaku tej tradycyjnej azjatyckiej potrawy można sięgnąć po gotowe rozwiązania. Zupka instant to ciepłe i pyszne danie gotowe w kilka minut, bez wychodzenia z domu czy zamawiania z restauracji.

 

Buldak i Samyang

 

Te dwie nazwy to koreańskie znaki rozpoznawcze. Buldak to popularne w Korei Południowej danie przygotowywane z kurczaka. Oznacza ognistego (bul) kurczaka (dak) i jak nazwa wskazuje, jest mocno doprawionym, grillowanym mięsem z kurczaka. Danie stało się tak popularne, że zdecydowano się ten smak zamknąć w formie zupy instant. Zrobiła to firma Samyang. Jest to rozpoznawalna w Korei marka specjalizująca się w zupach i makaronach. Każdy Koreańczyk chętnie sięga po produkty marki Samyang. Firma działa na rynku od 1961 roku i została założona przez Jeon Jung Yoon. To ona odpowiada za wprowadzenie do Korei Południowej pierwszych zupek instant w 1963 roku. Można więc powiedzieć, że Ramen marki Samyang, mimo że błyskawiczny, to tradycyjny i typowy dla koreańskiej kuchni posiłek.

 

Wprowadzając na rynek danie Ramen ostry kurczak (buldak), firma początkowo nie dodawała do niego sera, jednak konsumenci robili to samodzielnie. Ser podkreśla smak i nadaje idealnej, kremowej konsystencji. Jako, że trend ten stawał się coraz popularniejszy, firma zdecydowała się posłuchać swoich klientów i dołączyła ser. W ten sposób danie dotarło również do Polski.

 

Ramen w kilka minut

 

Zaletą tej przekąski jest krótki czas przygotowania. W jednym opakowaniu znajduje się 140g makaronu i dwie saszetki. W jednej z nich jest ostry sos, a w drugiej dodatkowy ser. Do tego, by przygotować zupę, wystarczy gotująca się woda. Do gotującej się wody (600 ml) należy wrzucić cały makaron (nie należy go kruszyć). Następnie należy gotować go przez 5 minut. Po odcedzeniu makaronu należy zostawić ok. 8 stołowych łyżek wywaru, do podlania makaronu. Kolejny krok to dodanie sosu. Warto go jednak wcześniej spróbować. Jak przystało na azjatyckie smaki, jest on wyjątkowo ostry. Po przyprawieniu według własnego uznania sosem dodaje się ostatni (i chyba najważniejszy) składnik, czyli ser. Choć saszetka z serem jest dołączona do dania, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dosypać go więcej. Najlepiej, jeśli będzie to ser łagodny w smaku, starty na drobnych oczkach. Wówczas danie nabiera pysznej, kremowej i ciągnącej się konsystencji. Przygotowanie dania nieco odbiega od tradycyjnej zupki błyskawicznej. Wymaga nieco wysiłku, a makaron, przed podaniem musi być ugotowany, a nie jedynie zalany wodą, dlatego danie smakuje zdecydowanie lepiej, niż typowa zupa z torebki. To zdrowsza i o wiele smaczniejsza alternatywa, którą zawsze warto mieć pod ręką.

 

Wietnamski, ostry ramen z serem to pyszny sposób na szybkie i sycące danie. Dzięki ostrym przyprawom zupa rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Miłośnicy pikantnych zup z pewnością będą zadowoleni. Dodatkowy ser nadaje przyjemnego i aromatycznego smaku, który trudno zapomnieć.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl