Legendarna wietnamska kawa to marzenie każdego miłośnika kawy. Nie każdy jednak ma możliwość wyjazdu na kawowe wakacje do jednej z wietnamskich prowincji. Na szczęście nie trzeba nigdzie jechać, by sprawdzić czy faktycznie przygotowywana po wietnamsku kawa mrożona jest tak dobra, jak wszyscy twierdzą.
Dobrej jakości ziarna
Kawa wietnamska to praktycznie zawsze robusta. Odmiana ta lepiej radzi sobie w wietnamskich warunkach klimatycznych. Arabika pojawiła się w Wietnamie dopiero z początkiem XXI wieku. Był to efekt większego zapotrzebowania i większej sympatii do tej odmiany. Arabika jest uważana za kawę wyróżniającą się ziarnami lepszej jakości, niemniej, wietnamska robusta skutecznie walczy z tym przekonaniem. Tym bardziej, że mit ten wywodzi się z faktu, że arabika jest trudniejsza w uprawie, przez co trudniej ją uzyskać, a tym samym jej cena jest automatycznie wyższa. Robusta jest odmianą wyróżniającą się dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny, a także głębokim, czekoladowym i lekko orzechowym posmakiem. To nadaje jej wyjątkowego aromatu. Chcąc przygotować perfekcyjną kawę wietnamską nie należy stosować ziaren pochodzących z innych regionów świata. Nie warto również sięgać po kawę rozpuszczalną, należy wybrać mieszankę pochodzącą właśnie z Wietnamu. Tylko w ten sposób możliwe będzie odtworzenie aromatycznego i pełnego głębi smaku.
Filtr Phin
Chcąc zasmakować prawdziwego aromatu wietnamskiej kawy, nie wystarczy kupienie dobrej jakości kawy pochodzącej z wietnamskich upraw. Smak wydobywa się w procesie parzenia, które powinno się odbyć przy pomocy filtra Phin (dostępny w sklepach internetowych). Jest to swoiste połączenie francuskiej prasy do kawy i nalewaka. Ten kroplowy ekspres do kawy wymaga od osoby przygotowującej ją cierpliwości. Proces parzenia jest bowiem powolny, dzięki czemu uzyskuje się bardziej esencjonalny smak. Efektu tego nie otrzyma się z tradycyjnego ekspresu czy poprzez gotowanie lub zaparzanie kawy. Sekret wietnamskiej kawy tkwi w skraplaniu.
Filtr Phin idealnie sprawdza się do przygotowania kawy mrożonej. Mocno skoncentrowany napar nie traci swoich właściwości, gdy doda się do niego dużą ilość mleka i lodu. Kawa przygotowana z wietnamskiego ekspresu według tamtejszej receptury z powodzeniem może zastąpić klasyczne espresso.
Nie stosuj zamienników
Istotnym elementem mrożonej kawy po wietnamsku jest mleko skondensowane. Tradycja dodawania tego rodzaju mleka sięga lat 60. XIX wieku. Tradycję tę wprowadzili Francuzi. Mleko skondensowane ma tę przewagę nad zwykłym mlekiem, że jego trwałość to nawet kilkanaście miesięcy. W wietnamskim klimacie, gdzie trudno przechowuje się zwykłe mleko, to skondensowane jest bezpieczniejsze, a przede wszystkim bardziej trwałe. Jednak to nie koniec argumentów przemawiających za tym, by do mrożonej kawy wietnamskiej dodawać mleko skondensowane. Jako, że robusta wyróżnia się mocnym, intensywnym i bardzo wyrazistym orzechowym smakiem, delikatna słodycz i łagodność mleka skondensowanego pozwala na wprowadzenie równowagi. W ten sposób kawa jest jednocześnie aromatyczna, ale i słodka. Dzięki temu kawa mrożona nie musi być dodatkowo słodzona.
Popularność mleka skondensowanego, jego gładka, lekka konsystencja oraz delikatna słodycz sprawiają, że trudno jest ocenić, czy Wietnamczycy bardziej cenią sobie kawę samą w sobie, czy właśnie smak mleka skondensowanego wzbogaconego o kawę. Przekonanie to wynika z faktu, że spośród wielu typów wietnamskiej kawy pojawiają się również takie, w których więcej jest samego mleka, niż kawy. Chcąc poczuć się, jak w wietnamskiej kawiarni, nie należy zastępować mleka skondensowanego zwykłym mlekiem (lub roślinnym zamiennikiem). Choć aromat wietnamskich ziaren nadal będzie można wyczuć, to prawdziwy klimat i smak uleci bez właściwego dodatku. Dzięki niemu zachowuje się także wyjątkową konsystencję kawy, która utrzymuje się nawet, gdy doda się do szklanki kilka kostek lodu.
Chcąc przywołać wietnamskie tradycje warto trzymać się ściśle przepisu. Nie wystarczy kupić mieszanki ziaren pochodzących z Wietnamu – choć to podstawa. Chcąc uzyskać najlepszy smak i aromat, należy ściśle przestrzegać receptury i wszystkich etapów parzenia kawy. Tylko w ten sposób można będzie oddać ten klimat i poczuć się jak na egzotycznych wakacjach.