Słysząc o Wietnamie, wyobrazić sobie można ogromne pola uprawne herbaty. To właśnie z nią w pierwszej chwili kojarzy się Wietnam. Choć miłośników herbaty nadal jest wielu, to kawa stała się najważniejszym elementem tamtejszej kultury. To również w eksporcie kawy Wietnam stał się potęgą. Droga do tego była długa i wymagająca.
Początki wietnamskiej kawy
Choć obecnie Wietnam słynie z kawy, a niemal w każdej uliczce Sajgonu czy Hanoi znaleźć można setki kawiarni, wózków lub ulicznych sprzedawców oferujących szklankę pysznego, ciemnego, mocnego i aromatycznego napoju, to jest to stosunkowo nowe zjawisko. Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku kawy w Wietnamie praktycznie nie było. Tak samo, jak Chiny, kraj ten słynął z picia herbaty. Był to tradycyjny i mocno pielęgnowany rytuał, który nieodłącznie wiązał się z wietnamską kulturą. Co zatem wydarzyło się, że obecnie Wietnam staje się kawowym potentatem i dostarcza aromatycznych ziaren do większości zachodnioeuropejskich domów? Mimo, że eksportuje przede wszystkim robustę, nadal zwiększa swoje wpływy i sprawia, że wietnamska kawa jest najlepsza i najbardziej rozpoznawana.
Trochę historii
Kawa w Wietnamie pojawiła się w 1857 roku. Był to udokumentowany przypadek, kiedy francuski ksiądz katolicki przywiózł drzewo Arabiki do północnego Wietnamu. Jego intencją było stworzenie niewielkiego przedsięwzięcia, które pozwoliłoby na uprawianie kawy. Mimo, że inwestycja okazała się sukcesem, zmiany nastąpiły dopiero po sprowadzeniu, z początkiem XX wieku, kawy Robusta. Odmiana ta zdecydowanie lepiej przyjęła się w wietnamskich warunkach i szybko zyskała sobie sympatię nie tylko lokalnej społeczności, ale również plantatorów. Okazało się, że wyższe partie kraju dysponują odpowiednim klimatem oraz uwarunkowaniami glebowymi, dzięki którym zapewnia się optymalne warunki do uprawy kawy.
Jednak to nie zasługa dobrej gleby czy klimatu sprawiła, że Wietnam stał się światową potęgą, jeśli chodzi o eksport kawy. Przyczyniły się do tego reformy gospodarcze „Doi Moi” z 1987 roku. To one pomogły otworzyć Wietnam na handel. Dzięki wprowadzonym zmianom Wietnam szybko w eksporcie kawy wyprzedził Kolumbię. Obecnie Wietnam odpowiada za 20% ogólnoświatowej produkcji kawy. W Wietnamie ponad 3 mln osób jest zatrudnionych w sektorze odpowiadającym za szeroko rozumianą produkcję i eksport kawy. Wszystko to pokazuje, że kawa, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie miała większego znaczenia w Wietnamie, dziś stanowi kluczowe źródło utrzymania dla mieszkańców tego kraju. Jest też ważna nie tylko pod względem generowanych z eksportu dochodów, ale również ma istotne znaczenie dla turystyki. Od dawna bowiem pojawiają się w Wietnamie turyści, którzy przyjeżdżają tutaj tylko po to, aby zasmakować prawdziwej, wietnamskiej kultury picia kawy, a także by poznać tajniki jej produkcji. Wietnam na mapie świata staje się coraz popularniejszy, a kawa pełni niezwykle ważną funkcję w gospodarce.
Kawa z Wietnamu w ujęciu statystycznym
Według danych statystycznych ze stycznia 2022. roku Wietnam był drugim krajem na świecie, jeśli chodzi o eksport kawy. Jej produkcją zajmują się państwa zlokalizowane na globalnym południu. Eksportowana jest natomiast do państw północnych. Zwiększająca się popularność kawy sprawiła, że jej całkowita produkcja zwiększyła się z poziom 133,99 mln worków w sezonie 2010/11 do aż 171 mln worków w sezonie 2018/19. Od samego początku w statystykach dominowała Brazylia i to ona jest uważana za największego eksportera kawy. W styczniu 2022. roku objętość eksportowanej przez Brazylię kawy wyniosła 3,2 mln 60-kg worków, jednak sporą konkurencją dla brazylijskiej kawy jest właśnie Wietnam. W tym samym okresie Wietnam eksportował 2,8 mln 60-kg worków kawy. Dla porównania, w 2019 roku Brazylia dostarczyła 44,200.000 60-kg worków kawy, podczas gdy Wietnam 27,500.000 worków tej samej objętości. Trzecia co do wielkości Kolumbia eksportowała 13,500.000 worków kawy. To pokazuje, jak duża przepaść dzieli Brazylię i Wietnam od pozostałych dostawców kawy. Wietnam eksportuje głównie Robustę. Ze względu na specyficzne warunki uprawy, odmiana z tego zakątka wyróżnia się niskim poziomem kwasowości i goryczki, ale również nutą mokki, co buduje niesamowite doznania smakowe. O potędze Wietnamu świadczy fakt, że kawa wietnamska zaspokaja ponad 40% światowej podaży.