Kawa parzona w wietnamskich lokalach czy nawet na ulicy wyróżnia się wyjątkowym smakiem i charakterem. Nie wszystko jednak wynika z dobrych i lokalnych ziaren, poza nimi znaczenie ma metoda parzenia i podania kawy, a Wietnamczycy opanowali je do perfekcji. Chcąc zasmakować tej egzotyki w pełni, trzeba się odpowiednio przygotować.
Smak wietnamskiej kawy
Wietnamska kawa, dzięki specyficznemu i dłuższemu procesowi palenia, wyróżnia się wyrazistym i nieco gorzkim smakiem. To oraz wyższa zawartość kofeiny, to cechy wyróżniające wietnamską odmianę Robusty. Chcąc wydobyć wszystko co najlepsze z ziaren i podkreślić ich wyrazistość i moc, trzeba wybrać właściwy sposób parzenia kawy. Oczywiście klasyczny jest tradycyjny ekspres lub kawiarka. Każde z tych rozwiązań stanowi dobrą alternatywę dla osób ceniących sobie intensywny smak i krótki czas oczekiwania na gotową kawę. W przypadku wietnamskiej kawy, smak jednak można podkręcić nieco bardziej. Prawdziwa moc i intensywność może zostać wydobyta, jeśli zaparzy się ją w sposób tradycyjny dla Wietnamczyków. Nie potrzeba żadnych dodatków (choć oczywiście przygotowanie najbardziej klasycznej kawy z jajkiem czy z mlekiem skondensowanym również można wykorzystać). Trzeba podkreślić, że smak wietnamskiej kawy to również czas i cierpliwość, które uzupełniają ten wyjątkowy rytuał. O ile poranna kawa w tygodniu pracy nie zawsze na to pozwala, to w wolnych chwilach, kiedy potrzebna jest chwila relaksu, sposobem na to może być właśnie odpowiednie parzenie kawy.
Dbałość o szczegóły
Wietnamczycy parzenie kawy opanowali do perfekcji. Nie robią tego jednak przy pomocy tradycyjnych ekspresów i nie zalewają kawy prosto w szklance. Do tego celu wykorzystują natomiast specjalny zaparzacz phin. To dzięki niemu można przygotować aromatyczną i gorącą kawę. Zaparzacz ten wyróżnia prostota, piękny wygląd i łatwość w obsłudze. Niezależnie od tego, jaką markę zaparzacza się wybierze, najczęściej składają się one z takich samych elementów. W jego skład wchodzi filtr – spodeczek, pojemnik na kawę (kubek) oraz dociskacz i przykrywka. Wybierając odpowiedni zestaw dla siebie, warto zwrócić uwagę na to, czy każdy z tych elementów jest w zestawie. Każdy jest bowiem ważny i odpowiada za wzmocnienie smaku.
Zaparzacze phin dostępne są w dwóch wersjach. W pierwszej z nich każdy element czteroczęściowego zestawu jest od siebie oddzielony. Coraz częściej jednak na rynku pojawiają się również modele nieco zmodyfikowane i uproszczone. Tutaj kubeczek z perforowanym dnem jest od razu połączony z podstawką. W ten sposób tworzy się na stałe podwójne sitko. Warto jednak wspomnieć, że zestaw klasyczny, czyli czteroczęściowy niezespolony, zdecydowanie łatwiej jest utrzymać w czystości. Minimalizuje się więc ryzyko, że w sitku znajdą się pozostałości wykorzystanych ziaren, które mogą zniszczyć smak. Według specjalistów, kawa z tego zestawu smakuje lepiej. Wynika to z faktu, że kubeczek jest mniejszy, a tym samym porcja kawy jest mniejsza. Jej intensywność jest jednak o wiele większa, dlatego kupując odpowiedni zestaw, należy ocenić również rozmiar kubka.
Ze względu na rosnącą popularność wietnamskiej kawy, zestawy do jej parzenia można dostać w wielu sklepach z akcesoriami AGD czy artykułami domowymi, jednak najlepiej wybrać ofertę sklepu specjalizującego się w sprzedaży kawy. W ten sposób zyska się pewność, że wybrany zaparzacz wykonany jest z dobrej jakości materiałów. Oczywiście, w dobie Internetu bez trudu można zamówić zaparzacz phin prosto z Wietnamu. Jego cena może być nieco wyższa (ze względu na koszty dostawy).
Wzmocnienia doznań smakowych
Na rynku dostępnych jest wiele modeli zaparzaczy, które można wykorzystać do parzenia wietnamskiej kawy. Nie zawsze trzeba dysponować znacznym budżetem. Nie zawsze też najdroższe rozwiązania są najlepsze.
Smakosz wietnamskiej kawy oraz każdy, kto chciałby sprawdzić, czym wyróżnia się wietnamska kawa, powinien zdecydować się na zaparzacz phin. Użycie do tego tradycyjnych metod parzenia sprawi, że kawa straci nieco swojego wyjątkowego, czekoladowo-waniliowego aromatu. Dlaczego? Nie bez powodu Wietnamczycy wymyślili swój sposób i swoje urządzenie. To właśnie perforowane dno i sitko wyciągają ze zmielonej, dobrze dociśniętej kawy, pełnię aromatu. Odpowiednia konstrukcja sprawia, że kawa powoli sączy się do kubka. W tym procesie powstaje to, co w wietnamskiej kawie jest najlepsze.
Chcąc podkreślić intensywny smak wietnamskiej kawy i by dopełnić procedury parzenia, warto wybrać też do tego celu odpowiednie szklanki. W sklepach z akcesoriami do kawy często można dostać specjalne szklanki (pojemność 200 ml), które przeznaczone są właśnie do podawania wietnamskiej kawy. Doskonale sprawdzą się również opakowania po Nutelli (przypominające szklankę). Szukając naczynia idealnego, należy pamiętać o tym, by szklanka nie miała zbyt dużej średnicy, dzięki czemu perforowany spodek lepiej utrzyma stabilność. Choć popularne jest picie kawy w ulubionym kubku, w przypadku kawy wietnamskiej warto postawić na transparentność. W szklance o wiele lepiej, niż w kubku, widać kiedy kawa przestaje się sączyć i kiedy najlepiej ją serwować. Jeśli proces będzie trwał za długo, kawa będzie zimna. Do kubka cały czas trzeba też zaglądać i sprawdzać, czy kawa jest gotowa. To z kolei wpływa na jakość kawy i sprawia, ze parzenie jest o wiele trudniejsze, dlatego nawet jeśli nie wyobrażamy sobie picia kawy w szklance, to dla kawy wietnamskiej warto zmienić swoje przekonania.
Chcąc posmakować kawy z innego regionu, poczuć tradycję i kulturę, nie trzeba od razu wyjeżdżać. Czasem wystarczy właściwe wyposażenie, dobrej jakości kawa, właściwy przepis i odrobina czasu, by przenieść się do Wietnamu. Kawa nie jest trudna w przygotowaniu. Wymaga jednak wprawy i cierpliwości, ale jej wyjątkowy smak i aromat wynagrodzą wszystko.