Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Picie kawy jako codzienny rytuał

Dla niektórych picie kawy to rutynowy nawyk włączający pełną gotowość. Zapach i smak kawy pobudzają do życia. Zwłaszcza, jeśli wybierze się wysokiej jakości ziarna. W wolnej chwili warto zainspirować się innymi kulturami, w których picie kawy jest stałym elementem. Dobrym nauczycielem jest Wietnam. Jego zasobem jest nie tylko aromatyczne i pobudzające ziarno, ale i wyjątkowy pietyzm w przygotowaniu kawy.

 

Nieco inaczej

 

Kawa do Wietnamu została sprowadzona w XIX wieku przez Francuzów. Ich marzeniem było tworzenie mlecznej kawy, którą znają z domu, jednak ze względu na fakt, że w Wietnamie zwykłe mleko jest trudno dostępne i szybko się psuje, trzeba było stworzyć alternatywę. Kawa po wietnamsku podawana jest z kostkami lodu i z mlekiem skondensowanym. Można ją pić z owocami, jajkiem czy mlekiem kokosowym. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań, ale to nie dodatki wpływają na jej wyjątkowość. Najważniejszy jest sposób parzenia i staranność, która się z tym łączy. To również istotny element kultury i życia społecznego. Niewiele osób w Wietnamie, traktuje kawę wyłącznie jako sposób na pozyskanie dodatkowej energii lub początek pracy. Mimo to nadal jest chętnie wybierana jako napój spożywany o poranku lub w ciągu dnia. Pija się ją nie tylko w domu, ale i w kawiarniach, przydrożnych budkach lub punktach, w których podaje się jedynie kawę.

 

Powolność procesu parzenia kawy

 

Wietnamczycy, ze względu na temperatury, które u nich panują, najczęściej spędzają czas na zewnątrz. Szukają prostych i skutecznych sposobów na ochłodę i wspólne spędzenie czasu. Proces parzenia kawy odbywa się w specjalnych zaparzaczach – ca phe phin. Kawa po zmieleniu jest wsypywana do zaparzacza, przykrywa się ją sitkiem, a później filtrem. Zalewa się ją wodą. Następnie trzeba odczekać, aż cała kawa przecieknie do szklanki. Jest to proces powolny, wymagający czasu i uwagi. Proces parzenia kawy może trwać nawet kilka – kilkanaście minut. Dzięki temu z kawy wydobywa się najlepszy smak i aromat. Natomiast osoby, które czekają na kawę, mogą wspólnie spędzić czas, rozmawiać i cieszyć się intensywnym zapachem. Pijana o poranku lub po południu stanowi doskonały sposób na integrację, odpoczynek i ochłodę.

 

Ważne miejsce w kulturze

 

Jako, że kawa jest bardzo istotna dla wietnamskiej gospodarki, stanowi ona kluczowy element wietnamskiej kultury. Dotyczy to nie tylko samego rytuału picia kawy, ale również jej uprawy. Wiele gospodarstw specjalizujących się w uprawie kawy, to niewielkie rodzinne gospodarstwa, a tradycja ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu, że jest to ich główne źródło utrzymania, do procesu produkcji, ale i też do parzenia i picia kawy przykłada się tutaj ogromną wagę i szacunek. Kawa pochodząca z Wietnamu jest uprawiana w zgodzie z naturą i tylko przy wykorzystaniu naturalnych metod. Podobnie jest ze sposobem parzenia kawy. Mimo gorącego klimatu, który powinien zniechęcać do gorących napojów, kawa bije rekordy popularności. Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku wykorzystuje się tylko rodzime dodatki. Dzięki temu, choć trudniej jest znaleźć kawę z mlekiem zwykłym, bez większego problemu znajdzie się kawę z żółtkiem czy z mlekiem skondensowanym. Sposobów parzenia kawy jest kilkanaście i każdy, kto pije kawę, ma swój unikalny sposób jej podania – tak by wydobyć z niej najlepszy aromat i smak.

 

Kultura picia kawy sposobem na turystów

 

Wietnam dotychczas nie kojarzył się turystom z kawą, jednak odkąd odmiany wietnamskiej kawy stają się coraz popularniejsze i coraz głośniej mówi się o wietnamskim sposobie podawania i parzenia kawy, więcej osób podróżuje do Wietnamu, by osobiście poznać smak i zapach tej wyjątkowej kultury i rytuału. Dzięki temu Wietnam przyciąga smakoszy i miłośników ciemnego trunku. Marzeniem każdego kawosza jest spróbować nie tylko kawy, która dopiero co została zebrana i wypalona według domowych, lokalnych sposobów. Będąc w Wietnamie chce się poznać cały rytuał parzenia kawy. Odwiedzając lokalne kawiarnie czy punkty, w których można napić się kawy, poznaje się ważny element kultury. Choć sama kawa z lodem jest wyjątkowa, warto też odważyć się na dodatki, których w żadnym innym miejscu się nie pozna lub nie będą one smakowały tak samo. Wietnam to raj dla osób, które w podróżach szukają wyjątkowych smaków i starają się poznać kulturę przez pryzmat nie tylko ludzi, ale i kuchni.

 

Choć nie zawsze w ciągu tygodnia jest czas, by spróbować nieco innego podejścia do kawy, w wolnej chwili warto zainspirować się wietnamską kulturą, która uczy nas, jak prozaiczną czynność zmienić w wyjątkowy czas spędzony z bliskimi. Aby to osiągnąć, nie trzeba wyjeżdżać do Wietnamu. Wystarczy kawa z tego regionu i odrobina wiedzy na temat rytuału picia kawy i jego znaczenia.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl