Jaka kawa z Wietnamu jest najlepsza? Poznaj kawy Horeca Blend!

25.05.22

Poszukując idealnego smaku kawy naprawdę można zagubić się wśród rozmaitości rodzajów oraz opinii. Każda kawa (nie tylko wietnamska) ma inny stopień aromatyczności, kwasowości i intensywności, a także specyfikę swojej konsystencji. Kawy długo palone i grubo mielone z reguły będą miały wyczuwalny mocniejszy aromat i smak. 

Pamiętaj jednak, że mocniejsza kawa mielona w cale nie musi być kwaśna! Kwasowość zaparzonego napoju zależy od zawartości ziaren Robusty i Arabiki w składzie. Im więcej ziaren Arabiki użyto do produkcji Twojej kawy, tym bardziej kwasowy smak będzie ona miała. Ziarna Robusty nie wykazują w ogóle kwasowego posmaku, nawet przy specyficznym, mocnym wypalaniu.

 

Wśród kaw z Wietnamu, pod względem walorów smakowych, na prowadzenie wysuwa się seria oryginalnej wietnamskiej marki Phuong Vy - kawy Horeca Blend 1 i 2. Zobacz, co kryje ta seria Horeca Blend i znajdź smak kawy idealny dla Ciebie.

 

Pochodzenie kawy Phuong Vy z serii Horeca Blend 1 i 2

 

Kawowce, których ziarna używane są do produkcji kaw z serii Horeca 1 i 2 pochodzą z rejonów czystych, ekologicznych i wolnych od wielkopowierzchniowych fabryk oraz nasilenia transportu publicznego. Wietnam, jako drugi największy producent kawy na świecie, słynie z gigantycznych powierzchni upraw kawowców (w tym przeważająco Robusty), jednak na imponującą liczę hektarów składa się wiele małych, rodzinnych gospodarstw. 

 

Proces palenia i przygotowywania ziaren do produkcji w większości pozostaje tajemnicą, a wyselekcjonowane pod względem jakości ziarna są następnie wypalane i mielone tradycyjnymi metodami - z dodatkiem masła, soi oraz aromatu karmelowo - czekoladowego.

 

Kawa Horeca Blend 1 i 2 - jaki jest ich smak?

 

Wietnamski producent kawy Phuong Vy do wytwarzania swojej bestsellerowej kawy Horeca 1 i 2 używa ziaren z ekologicznych plantacji Robusty. Dzięki dbałości o pochodzenie surowca do produkcji można zaliczyć kawy Horeca jako ekologiczne, są więc odpowiednie dla każdego z nas, kto żyje w zgodzie z naturą i dba o środowisko. 

 

Kawy Phuong Vy serii Horeca to mieszanka 90% Robusty, ziaren soi, masła oraz aromatu karmelowo - czekoladowego. To wyjątkowe i niespotykane połączenie w efekcie daje niesamowity posmak czekoladowy gotowego napoju. Unikalna receptura dająca smak, którego nie sposób zaznać pijąc inne rodzaje kawy. 

 

 

 

Kawa Horeca Blend 1 o posmaku czekolady

 

  • Mieszanka 90% ziarna Robusty, soi, masła i aromatu karmelowo - czekoladowego
  • Grubo mielone ziarna
  • Aromatyczność - 6/10
  • Kwasowość - 2/10
  • Konsystencja - 7/10
  • Intensywność - 5/10

 

Kawa Horeca Blend 2 o posmaku czekolady

 

  • Mieszanka 90% ziarna Robusty, soi, masła i aromatu karmelowo - czekoladowego
  • Grubo mielone ziarna
  • Aromatyczność - 5/10
  • Kwasowość - 2/10
  • Konsystencja - 7/10
  • Intensywność - 5/10

 

Kawy z serii Horeca różnią się pomiędzy sobą aromatycznością. Horeca 1 jest bardziej intensywna, natomiast Horeca 2 zrównoważona i delikatniejsza w smaku. Oba warianty mają wyjątkowy posmak czekolady oraz piękny, unoszący się zapach.

 

Kawa mielona o posmaku czekolady - jak to możliwe ?

 

Głównym sposobem na uzyskanie posmaku czekoladowego w kawach Horeca Blend jest dodatek soi i masła. Ziarna soi w połączeniu z masłem oraz aromatem karmelowo - czekoladowym, jako dodatek przy mieleniu ziaren Robusty to unikatowa receptura, która jest bardzo charakterystyczna dla kaw Wietnamskich.

 

Za smak czekoladowy w dużej mierze odpowiada właśnie soja - pochodząca z zrównoważonych plantacji wietnamskich, nie modyfikowana genetycznie. Warto wiedzieć, że Wietnamczycy sami uprawiają soję, której mają pod dostatkiem z miejscowych plantacji, a jej cena rynkowa nie przewyższa ceny ziaren kawy. Nic dziwnego, że kawa wietnamska jest naturalna - wszystkie składniki są dostępne na miejscu i pochodzą z rodzimych upraw. 

 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl