Poszukując idealnego smaku kawy naprawdę można zagubić się wśród rozmaitości rodzajów oraz opinii. Każda kawa (nie tylko wietnamska) ma inny stopień aromatyczności, kwasowości i intensywności, a także specyfikę swojej konsystencji. Kawy długo palone i grubo mielone z reguły będą miały wyczuwalny mocniejszy aromat i smak.
Pamiętaj jednak, że mocniejsza kawa mielona w cale nie musi być kwaśna! Kwasowość zaparzonego napoju zależy od zawartości ziaren Robusty i Arabiki w składzie. Im więcej ziaren Arabiki użyto do produkcji Twojej kawy, tym bardziej kwasowy smak będzie ona miała. Ziarna Robusty nie wykazują w ogóle kwasowego posmaku, nawet przy specyficznym, mocnym wypalaniu.
Wśród kaw z Wietnamu, pod względem walorów smakowych, na prowadzenie wysuwa się seria oryginalnej wietnamskiej marki Phuong Vy - kawy Horeca Blend 1 i 2. Zobacz, co kryje ta seria Horeca Blend i znajdź smak kawy idealny dla Ciebie.
Pochodzenie kawy Phuong Vy z serii Horeca Blend 1 i 2
Kawowce, których ziarna używane są do produkcji kaw z serii Horeca 1 i 2 pochodzą z rejonów czystych, ekologicznych i wolnych od wielkopowierzchniowych fabryk oraz nasilenia transportu publicznego. Wietnam, jako drugi największy producent kawy na świecie, słynie z gigantycznych powierzchni upraw kawowców (w tym przeważająco Robusty), jednak na imponującą liczę hektarów składa się wiele małych, rodzinnych gospodarstw.
Proces palenia i przygotowywania ziaren do produkcji w większości pozostaje tajemnicą, a wyselekcjonowane pod względem jakości ziarna są następnie wypalane i mielone tradycyjnymi metodami - z dodatkiem masła, soi oraz aromatu karmelowo - czekoladowego.
Kawa Horeca Blend 1 i 2 - jaki jest ich smak?
Wietnamski producent kawy Phuong Vy do wytwarzania swojej bestsellerowej kawy Horeca 1 i 2 używa ziaren z ekologicznych plantacji Robusty. Dzięki dbałości o pochodzenie surowca do produkcji można zaliczyć kawy Horeca jako ekologiczne, są więc odpowiednie dla każdego z nas, kto żyje w zgodzie z naturą i dba o środowisko.
Kawy Phuong Vy serii Horeca to mieszanka 90% Robusty, ziaren soi, masła oraz aromatu karmelowo - czekoladowego. To wyjątkowe i niespotykane połączenie w efekcie daje niesamowity posmak czekoladowy gotowego napoju. Unikalna receptura dająca smak, którego nie sposób zaznać pijąc inne rodzaje kawy.
Kawa Horeca Blend 1 o posmaku czekolady
- Mieszanka 90% ziarna Robusty, soi, masła i aromatu karmelowo - czekoladowego
- Grubo mielone ziarna
- Aromatyczność - 6/10
- Kwasowość - 2/10
- Konsystencja - 7/10
- Intensywność - 5/10
Kawa Horeca Blend 2 o posmaku czekolady
- Mieszanka 90% ziarna Robusty, soi, masła i aromatu karmelowo - czekoladowego
- Grubo mielone ziarna
- Aromatyczność - 5/10
- Kwasowość - 2/10
- Konsystencja - 7/10
- Intensywność - 5/10
Kawy z serii Horeca różnią się pomiędzy sobą aromatycznością. Horeca 1 jest bardziej intensywna, natomiast Horeca 2 zrównoważona i delikatniejsza w smaku. Oba warianty mają wyjątkowy posmak czekolady oraz piękny, unoszący się zapach.
Kawa mielona o posmaku czekolady - jak to możliwe ?
Głównym sposobem na uzyskanie posmaku czekoladowego w kawach Horeca Blend jest dodatek soi i masła. Ziarna soi w połączeniu z masłem oraz aromatem karmelowo - czekoladowym, jako dodatek przy mieleniu ziaren Robusty to unikatowa receptura, która jest bardzo charakterystyczna dla kaw Wietnamskich.
Za smak czekoladowy w dużej mierze odpowiada właśnie soja - pochodząca z zrównoważonych plantacji wietnamskich, nie modyfikowana genetycznie. Warto wiedzieć, że Wietnamczycy sami uprawiają soję, której mają pod dostatkiem z miejscowych plantacji, a jej cena rynkowa nie przewyższa ceny ziaren kawy. Nic dziwnego, że kawa wietnamska jest naturalna - wszystkie składniki są dostępne na miejscu i pochodzą z rodzimych upraw.