Zapisz się do newslettera wyślemy do Ciebie kupon.*
* Obowiązuje dla zakupów powyżej 50 zł brutto.
Wybierz kategorie
Aromat i smak kawy można wydobyć, podkreślić, a można też stłumić - wiele czynników ma wpływ na doznania smakowe podczas picia kawy. Jednym z istotnych elementów mających wpływ na jakość napoju jest naczynie, w którym to zostanie on podany.
Czy kawowy savoir - vivre istnieje i naprawdę obowiązuje? Praktycznie w każdej kawiarni bądź restauracji, w której kawę serwują bariści, można zauważyć zróżnicowanie w naczyniach do podawania kawy.
Espresso serwuje się w małych filiżankach, wykonanych z grubej porcelany, chroniącej przed zbyt szybkim ostygnięciem napoju, natomiast caffee latte podaje się w wysokiej szklance.
Czy kawę można pić w kubku? Jaka filiżanka jest dobra do espresso? Dowiedz się jeszcze więcej o kawie!
Tradycyjne naczynia do kawy
Bez wątpienia kawę podaje się w porcelanowych filiżankach. Jednak filiżanka filiżance nie równa - różnią się one kształtem, jakością wykonania i materiału, a także wielkością. Wszystkie wymienione cechy mają znaczący wpływ na smak serwowanej kawy, a każdy rodzaj napoju podawany jest w filiżankach o nieco innych, znacznie bądź nieznacznie różniących się cechach.
Kawę można zaserwować także w szklance do kawy. Specjale szklanki są przezroczyste i posiadają uszko.
Różne rodzaje kawy wymagają odpowiedniego serwowania:
Czy wypada pić kawę w kubku?
Klasyczny kubek z kawą każdy z nas ma w swoim domu, a większość wybiera to wygodne w użyciu naczynie, by napić się porannej małej czarnej przed pracą. Czy prawdziwy znawca i smakosz kawy może pić kawę z ceramicznego kubka?
Wielką zaletą kubków do kawy jest ich pojemność. Dla wielu osób standardowa kawa to zbyt mało, dlatego też w kawiarniach możemy zamówić kawę w rozmiarze XXL w wielkim kubku!
Kawa w kubku o pojemności 300 - 400 ml może nie wydobędzie najlepiej z kawy jej najgłębszych nut zapachowych i bukietu aromatów, ale z pewnością zadowoli dużą ilością smacznego naparu (szczególnie wcześnie rano przed pracą).
Kawa w podróży - kubki papierowe i termiczne
Nic tak nie dodaje sił w podróży jak dobra kawa. Będąc w podróży często wybieramy kawę na wynos, która podawana jest w kubkach papierowych z przykrywką. Zaletą kubków papierowych jest to, że są po prostu wygodne. Jednak czy kawa z papierowego kubka jest smaczna? Z pewnością tworzywo, z jakiego zostało wykonane takie naczynie nie przyczynia się do uwydatnienia aromatu kawy, jednak przeważa tu potrzeba wypicia kawy - na wynos, wygodnie, by zaspokoić pragnienie i poprawić samopoczucie.
Alternatywą dla kubków papierowych stał się kubek termiczny - proste w wykonaniu naczynie, które utrzymuje ciepło napoju na dłużej. Głównie od materiałów i jakości wykonania zależy jak długo dany model utrzymuje temperaturę kawy. Kubek termiczny na kawę to świetna propozycja na długą jazdę samochodem, piknik, a także zajęcia po za domem. Możemy wykorzystać go aby przygotować ulubioną kawę w domu (np.: zaparzyć kawę wietnamską Trung Nguyen albo Phuong Vy Coffee) lub napełnić kawę na mieście - kiedy wyjątkowo nie lubimy kawy z papierowego kubka.
Od czego zależy smak kawy?
Podsumowując, smak kawy zależy od rodzaju naczynia, z którego tą kawę pijemy. Z pewnością zależy także (lub przede wszystkim) od samej kawy - jej intensywności, aromatu czy kwasowości. Spróbuj kawy na różne sposoby i odkryj swoją ulubioną!
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera