Kawiarka czy ekspres? Znajdź sposób na najlepszą kawę!

08.04.22

Tradycyjną metodą zaparzania kawy wietnamskiej jest zaparzacz Phin. To małe urządzenie, proste w obsłudze potrafi zdziałać cuda, jednak kawę z Wietnamu przygotujesz także za pomocą innych urządzeń! 

 

Sposób parzenia kawy ma kluczowy wpływ na smak oraz aromat przygotowanego napoju.

 

Amatorzy kawy zadają sobie pytanie: ekspres do kawy czy kawiarka? Kiedy kupić ekspres do kawy? Jak używać kawiarki? Dziś wyjaśniamy co będzie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb oraz na co zwrócić uwagę przy zakupach sprzętów do parzenia kawy. Znajdź idealne rozwiązanie dla siebie.

 

Ekspres do kawy - espresso jak z kawiarni

 

Decydując się na zakup ekspresu do kawy masz przed sobą mnóstwo konkurencyjnych firm, rodzajów i modeli. Zwróć uwagę, że wyróżniamy trzy rodzaje ekspresów do kawy:

 

  • ekspres do kawy ciśnieniowy
  • ekspres do kawy kolbowy
  • ekspres kapsułkowy

 

To jak wygląda ekspres i w jaki sposób działa wie większość, jednak warto zaznaczyć, że zaparzanie ziaren kawy w tym urządzeniu polega na przepływie wody pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy. Poszczególne rodzaje ekspresu różnią się sposobem obsługi, ceną oraz dostępnymi funkcjami.

 

Ekspres ciśnieniowy automatyczny

 

Jeśli lubisz wygodę i masz sporo miejsca w swojej kuchni, a dodatkowo kochasz znakomite espresso lub kawę z pianką, to idealny dla Ciebie będzie ekspres ciśnieniowy automatyczny. Obsługa tego urządzenia jest bardzo prosta, gdyż maszyna samodzielnie przygotowuje wybrany na ekranie napój. 

 

Wystarczy zadbać o uzupełnianie kawy ziarnistej (zazwyczaj te ekspresy same mielą ziarna) oraz wody i ewentualnie mleka - jeżeli pijesz cappuccino albo caffee latte. Należy pamiętać o regularnym czyszczeniu filtra w ekspresie i można cieszyć się znakomitą kawą!

 

Czy ekspres ciśnieniowy jest dla Ciebie?

  • dobry jeśli lubisz wygodę
  • potrzebuje sporo miejsca w kuchni
  • przygotowuje automatycznie espresso lub kawy na bazie mleka
  • mieli ziarna kawy - masz pełny wybór kaw ziarnistych

 

Ekspres kolbowy

 

Parząc kawę w ekspresie kolbowym sami umieszczamy zmielone ziarna kawy w specjalnym pojemniku - kolba z sitkiem i rączką. Następnie umieszczamy kolbę z mieloną kawą w przeznaczonym miejscu i uruchamiamy urządzenie. Woda pod ciśnieniem przelewa się przez ziarna i zaparza przepyszną kawę. Jeżeli chcesz poczuć się jak barista, a do tego lubisz espresso to ten rodzaj ekspresu jest dla Ciebie.

 

Pamiętaj, że do ekspresu kolbowego trzeba dokupić młynek do kawy np.: elektryczny. Rzadkością na rynku są ekspresy kolbowe z funkcją mielenia ziaren, dlatego możesz samodzielnie mielić ziarna kawy lub kupić mieloną kawę wietnamską do ekspresu - Trung Nguyen lub Phuong Vy Coffee. 

Ekspres kolbowy umożliwia przygotowywanie kawy z mlekiem tylko jeśli model posiada dodatkowy dzbanek spieniający.

 

Czy ekspres kolbowy jest dla Ciebie?

  • nieco mniejszy niż ekspres ciśnieniowy - może być jego alternatywą
  • umożliwia kontrolę nad ilością mielonej kawy, którą zaparzasz
  • dobry, jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy barista
  • idealny dla fanów espresso, ale problematyczny dla wielbicieli kawy z mlekiem
  • nie ma funkcji mielenia ziaren

 

Ekspres kapsułkowy

 

Bardzo prosty w obsłudze ekspres kapsułkowy jest dużo mniejszy niż pozostałe ekspresy do kawy. Jego zaletą jest prostota i uzyskanie zawsze takiego samego smaku napoju. Jedyne ograniczenie, może najważniejsze, dla użytkowników to brak możliwości zaparzenia świeżo zmielonej kawy i korzystanie tylko z gotowych kapsułek do ekspresu, które nie są dostępne w każdym sklepie. Wybierając kapsułki do ekspresu warto zwrócić uwagę na skład kapsułki, której będziemy używać. 

 

Czy ekspres kapsułkowy jest dla Ciebie?

  • mały rozmiar urządzenia
  • szybki i prosty w obsłudze
  • przygotowuje każdą filiżankę kawy o tym samym smaku
  • ograniczenie tylko do kapsułek

 

Kawiarka, czyli pyszna kawa w prosty sposób

 

Klasyczna kawiarka ma wielu swoich wielbicieli, a jej największą zaletą pod względem technicznym jest rozmiar, łatwość czyszczenia, szybkość zaparzania oraz cena, która jest kilkukrotnie niższa niż ekspresu.

Ojczyzną kawiarki są oczywiście Włochy, gdzie króluje intensywne espresso. Kawa z kawiarki jest równie aromatyczna jak z ekspresu, trzeba tylko trochę wprawić się w zaparzaniu.

 

Działanie kawiarki nie jest skomplikowane. Posiada ona trzy komory parzenia, gdzie w dolnej umieszcza się mieloną kawę, następnie do drugiej komory nalewa się wody. Podczas wrzenia gotowy napar filtruje się do kolejnej komory i powstaje kawa. 

 

Do zaparzania kawy w kawiarce możesz użyć dowolnych ziaren - kawę ziarnistą np.: Phuong Vy Coffee należy wcześniej zmielić w młynku do kawy lub kawę mieloną możesz umieścić od razu w komorze kawiarki. Espresso z kawiarki jest nieco ostrzejsze i mocniejsze w smaku niż to z ekspresu, jednak urządzenie jest często wybierane przez smakoszy kawy ze względu na prostotę i oszczędność miejsca.

 

Czy kawiarka jest dla Ciebie?

  • małych rozmiarów urządzenie, które łatwo przechowywać
  • łatwe w czyszczeniu
  • stosunkowo niska cena
  • wymaga nieco wprawy w obsłudze, ale pozwala przygotować kawę idealną dla Ciebie
  • umożliwia smakowanie każdej kawy ziarnistej i mielonej

 

 

Możesz sam zdecydować, która metoda zaparzania kawy jest dla Ciebie najlepsza, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki. Poznaj smak kawy wietnamskiej, którą przygotujesz na różne sposoby!

 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl