Kawowe inspiracje. 6 kultowych przepisów na smaczną kawę!

24.03.22

Kawowe inspiracje. 6 kultowych przepisów na smaczną kawę!

Jesteś fanem intensywnego americano lub klasycznego espresso? Lubisz kawę z mlekiem albo cappuccino z pianką? Przełam swoją rutynę i spróbuj najlepszej kawy wietnamskiej w zupełnie innej odsłonie! Dobra kawa to podstawowy składnik przepisu. Kawa ziarnista lub mielona przyda się, aby zrobić pyszne smoothie kawowe, zimne cold brew lub wyjątkowe espresso tonic. 

Znani wietnamscy producenci Phuong Vy Coffe oraz Trung Nguyen selekcjonują ziarna kawy i tworzą kompozycje o niezwykłej aromatyczności, co sprawia, że każda filiżanka uwodzi smakiem. 

 

Kawa po wietnamsku z ubitym jajkiem

 

Kawa z jajkiem i dodatkiem mleka skondensowanego urzeka swoją słodyczą i aksamitną konsystencją. Z pewnością przełamuje utarte zwyczaje i sposoby przygotowywania kawy w domu.

Wietnamczycy mają bogatą tradycję i kulturę picia kawy, która towarzyszy im na każdym kroku. Kawa Robusta to podstawa do przygotowywania aromatycznego napoju, którego smak jest wyjątkowy i zaskakujący. Kawa z koglem moglem to jedna z propozycji wprost z Wietnamu. Do jej przygotowania najlepsza będzie oryginalna wietnamska kawa np.: Trung Nguyen Blend S oraz tradycyjny zaparzacz Phin

Połączenie kawy z jajkiem i mlekiem skondensowanym może być idealną alternatywą deseru! Jeśli lubisz intensywny smak kawy w połączeniu z nutą słodyczy, ta kawa jest dla Ciebie.

 

Do przygotowania kawy z ubitym jajkiem potrzebujesz:

  • zaparzacz wietnamski Phin
  • 2-3 łyżeczek kawy mielonej Trung Nguyen Blend S
  • szklankę wody
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka skondensowanego

 

Przygotowanie:

Kawę mieloną wsyp do zaparzacza Phin, dociśnij sitkiem i umieść na filiżance. Następnie dodaj małą ilość wody, aby ziarna kawy napęczniały. Po chwili dolej wody do pełna i odczekaj, aż kawa przefiltruje się do naczynia. Połącz żółtko z mlekiem skondensowanym i ubij na gładką pianę, do momentu aż składniki połączą się. Do zaparzonej wcześniej kawy wlej ubitą pianę. Smacznego!

 

Wskazówka: Mleko skondensowane jest bardzo słodkie, ale jeśli przepadasz za słodkim smakiem, to możesz dodać cukier na etapie ubijania piany lub posłodzić kawę. 

 

 

 

Cold Brew

 

Cold brew to kawa parzona na zimno - zalewana wodą o temperaturze pokojowej. Ta metoda parzenia kawy na zimno pozwala uzyskać napar nieco łagodniejszy w smaku niż zaparzanie gorącą wodą. 

Kawa wietnamska nadaje się nie tylko do tradycyjnych przepisów, ale także do przyrządzania różnych alternatyw dla klasycznego napoju z kofeiną. Do przepisu na cold brew będzie pasować idealnie kawa Phuong Vy Coffe Horeca 2. Dzięki swojej wyrazistości i aromacie kawy od wietnamskich producentów podbiją smak każdej kawowej kompozycji. 

Cold brew z kawą wietnamską sprawdzi się na upalne letnie dni, w połączeniu z lodem idealnie chłodzi i pobudza do działania 

 

Do przygotowania prawdziwego cold brew potrzebujesz:

  • szklanka wody o temperaturze pokojowej 
  • duża łyżka kawy wietnamskiej Phuong Vy Coffee Horeca 2
  • ulubione dodatki: kostki lodu, cukier, mleko 

 

Przygotowanie:

Kawę mieloną Phuong Vy Coffee Horeca 2 zalej szklanką wody o temperaturze pokojowej. Pozostaw do zaparzenia na 12 godzin (może być na noc). Po upływie podanego czasu kawę przecedź przez papierowy filtr lub czystą gazę. Skomponuj swój napój według uznania, dodając kostki lodu, mleko lub cukier.

 

Wskazówka: Przygotowując cold brew najlepszą proporcją jest jedna łyżka kawy mielonej i standardowa szklanka wody. Ilość kawy i wody możesz modyfikować według własnych preferencji.

 

Espresso Tonic

 

Espresso Tonic to kolejna propozycja na upały, którą szybko przygotujesz na bazie kawy Phuong Vy Coffee np Ban Me. Połączenie smaków popularnego toniku i kawy oraz lodu orzeźwi Cię i zaskoczy smakiem. 

Do przygotowania kawy z tonikiem będzie potrzebne mocne espresso, które przygotujesz używając ziaren Robusty. Espresso Tonic to kawa na zimno z dodatkami, takimi jak lód, cukier, syrop, skórka z limonki lub plasterek pomarańczy.

 

Do przygotowania espresso tonic będzie potrzebne:

  • 30 ml (filiżanka) mocnego espresso (np.: z ziaren Robusty Phuong Vy Coffee Ban Me)
  • ok 200 ml toniku
  • plaster pomarańczy lub skórka z limonki

 

Przygotowanie:

Do szklanki najpierw dodaj lód i wlej tonik, a następnie uzupełnij wcześniej zaparzoną i wystudzoną kawą. Można dodać plaster pomarańczy, skórkę z limonki, syrop do kawy lub inne ulubione dodatki.

 

Espresso Cola

 

To połączenie zasmakuje każdemu kto lubi napój Cola i kawę mrożoną. Espresso cola to orzeźwiające połączenie, które uzyskasz dzięki aromatycznemu espresso i Coca - Cola.

 

Do przygotowania espresso cola potrzebujesz:

  • filiżankę espresso na bazie kawy Trung Nguyen lub Phuong Vy Coffee
  • 150 ml napoju Cola lub Pepsi
  • lód w kostkach

 

Przygotowanie:

Do szklanki włóż lód, wlej zimną Colę oraz dodaj wystudzone espresso. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Coffee Aperol Spritz

 

To połączenie we włoskim stylu, które sprawdzi się na letnich imprezach. Orzeźwiający drink z alkoholem Aperol Spritz na bazie kawy wietnamskiej to napój idealny dla tych, którzy nie boją się eksperymentować!

 

Aby przyrządzić coffee Aperol Spritz potrzeba:

  • 75 ml kawy Trung Nguyen Che Phin 4 parzonej metodą cold brew 
  • 25 ml Aperol Spritz
  • 75 ml wody gazowanej
  • 75 ml soku pomarańczowego
  • kostki lodu
  • plaster pomarańczy

 

Przygotowanie:

Do szklanki dodać Aperol Spritz i kostki lodu, a następnie sok pomarańczowy i wodę gazowaną. Dopełnić kawą zaparzoną wcześniej metodą cold brew. Dodać plaster pomarańczy i gotowe!

 

 

Smoothie na bazie kawy

Kawę wietnamską np.: Phoung Vy Weasel Blend możesz wykorzystać jako urozmaicenie swojej diety na co dzień. Spróbuj smoothie kawowego, które doda Ci energii i zaspokoi pragnienie podjadania.

 

Składniki na smoothie na bazie kawy:

  • filiżanka espresso wcześniej schłodzonego np.: Phoung Vy Weasel Blend
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki lodu 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 daktyle

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl - proste a jakie smaczne!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl