Skąd pochodzi kawa? Krótka historia kawy

22.02.22

Skąd pochodzi kawa? Krótka historia kawy

 

Codziennie pijesz kawę ale czy zastanawiasz się skąd pochodzi prawdziwa włoska kawa? Zasiadając w swojej ulubionej kafejce w centrum miasta pijesz prawdopodobnie kawę wietnamską lub z Brazylii. Przybliżmy pochodzenie małego ziarenka kawy, które z pewnością nie rośnie we Włoszech, choć to właśnie tam jest najbardziej popularna.

 

  1. Jak to się zaczęło - pierwsze odkrycie kawy
  2. Kto sprowadził kawę do Europy?
  3. Włoska kawa podbija świat
  4. Pochodzenie kawy a smak - na czym polega palenie kawy?

 

Jak to się zaczęło - pierwsze odkrycie kawy

 

Pierwsze drzewo kawowe znaleziono najprawdopodobniej w Etiopii, gdzie obecnie także produkuje się kawę na eksport. Kawowce rosnące dziko służyły lokalnie i stopniowo poznawano właściwości ich owoców. Na początku owoce kawowca spożywano na surowo. Dopiero w XIII wieku odkryto metodę palenia ziaren i możliwość przygotowywania naparu. Punktem zwrotnym w zwyczaju picia kawy był wiek XV i rozpowszechnienie jej przez handlarzy z Arabii na cały Bliski Wschód. 

 

Kto sprowadził kawę do Europy? 

 

Dopiero w XVII wieku kawa dotarła do Europy. Sprzedawana była przez Turków i Arabów, którzy wykształcili już bogatą kulturę picia kawy i chcieli eksportować ziarna na nowy rynek.  Z powodu pochodzenia handlarzy w kręgach chrześcijańskich kawa nie zyskała na popularności. Uprzedzenia religijne i rasowe uniemożliwiały przedostanie się zwyczaju popijania ciemnego napoju do wyższych kręgów kulturowych Europy. 

 

Kawa do Włoch dotarła na przełomie XVI i XVII wieku, kiedy to handlarze z Azji przywozili kawę w ziarnach do portu w Wenecji. Niestety, chwilę po odkryciu jaka kawa jest dobra, ówczesne instytucje kościoła określiły ją jako "grzeszny napój". Nadal przyczyną uprzedzeń były względy religijne, gdyż Jemeńscy handlarze byli wyznawcami Islamu. Nie trudno domyślić się, że po wydaniu takiej opinii przez kler poskutkowało spadkiem popularności i zwyczaju picia kawy. Złowroga opinia na temat kawy panowała dość długo, aż do roku 1600, kiedy to papież Klemens VIII miał oficjalnie jej spróbować. Po tym wydarzeniu nastąpił przełom, a zły czar prysł i kawa znów mogła być wypijana przez chrześcijan, gdyż papież określił ją mianem "tak dobrej, że grzechem by było, aby tylko bezbożni ją pili".

 

Rozwój przemysłu kawowego oraz handel intensywnie rozwijał się, co wysunęło na prowadzenie włoskich producentów kawy ziarnistej i mielonej. Dziś słoneczna Italia, to uosobienie kawy, klimatyczne kawiarnie podające intensywne espresso, gdzie kultura picia kawy uderza w całej swojej okazałości. 

Obecnie pobudzający napój znany jest w całej Europie, przygotowywany przez baristów w kawiarniach lub kawa do ekspresu czy do kawiarki zaparzana domowym sposobem.

 

Włoska kawa podbija świat

 

Włochy kojarzą się ze starożytnymi ruinami otaczającymi Koloseum, śródziemnomorską roślinnością, pysznym jedzeniem i oczywiście z kawą. Włosi rozpowszechnili zwyczaj picia kawy na całą Europę i są bez wątpienia pionierami w tworzeniu wynalazków ułatwiających jej przygotowywanie. Kawa we Włoszech to niezmienna od lat tradycja i celebracja poranka, kiedy to Włosi przystają na aromatyczne espresso w drodze do pracy. 

Gdzie rośnie kawa? Jak pewnie wiesz, prawdziwa włoska kawa nie rośnie we Włoszech. Klimat śródziemnomorski z pewnością nie pozwoliłby na prawidłowy wzrost i rozwój kawowców. Włosi od dziesiątek lat skupują ziarna, dbając przy tym o ich odpowiednią jakość, a następnie wypalają w miejscowych palarniach. Głównym źródłem pozyskiwania kawy ziarnistej przez Włochów jest Brazylia i Wietnam - dwaj wielcy gracze w świecie kawowego przemysłu.

Jak smakuje prawdziwa włoska kawa? Kawa eksportowana do Włoch to Arabica i Robusta, której ziarna Włosi wypalają i mielą na miejscu, według własnej receptury. Właśnie dlatego opakowania kawy mielonej lub ziarnistej opatrzone są włoską flagą.

 

 

Pochodzenie kawy a smak - na czym polega palenie kawy?

 

Podróżując po świecie możesz kosztować różne kawy, które pochodzą z tej samej plantacji, jednak nie będą smakować identycznie. Co wpływa na smak kawy?

Istotnym procesem w przemyśle wytwarzającym kawę jest palenie ziaren. Owoc kawowca mieści w sobie soczysty miąższ, a w nim znajdują się dwa nasiona, pokryte twardą łuską. Proces palenia kawy jest niezbędny w obróbce ziaren oraz ma kluczowy wpływ na smak uzyskiwanego później naparu.

 

Sposób palenia ziaren nadaje smak i aromat, którym delektujesz się pijąc swoją poranną kawę. Wypalanie kawy ziarnistej możemy przybliżyć w następujący sposób:

 

  • Palenie jasne - charakteryzuje się lekkim wypalaniem ziaren kawy, które stają się lekko brązowe i suche
  • Palenie średnie - nadaje mocniejszy smak i zapach wypalanym ziarnom, bardzo uniwersalna metoda, która jest powszechnie stosowana dla różnych rodzajów ziaren
  • Palenie ciemne - ziarna tak wypalane są ciemnobrązowe, a smak i aromat kawy jest intensywny i mocniejszy

 

Kawa ziarnista Arabica i Robusta mają swój charakterystyczny smak, zależny od gatunku rośliny, jednak sposób palenia wpływa bezpośrednio na intensywność, aromatyczność i konsystencję napoju.

 

 

 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl