Polski

Polski (PL)

Szukaj
Infolinia 609112244
Menu Menu
Konto Konto
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Kontakt Kontakt
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Czym się różni kawa Arabika od Robusty?

Czym się różni kawa Arabika od Robusty?

 

Wietnamczycy kochają kawę. Plantacje kawowców stały się ich pasją i źródłem utrzymania. W Wietnamie uprawia się Robustę i Arabikę, jednak ze względu na klimat znacząco przeważają plantacje kawy Robusty. Dwa gatunki roślin wydają ziarna, które różnią się pod względem smaku i aromatu. Zatem jak wybrać najlepszą kawę?

 

 

Kawa idealna – ziarna z ekologicznych upraw

 

Jakie są czynniki wpływające na jakość ziaren? Dobra kawa to nie tylko proces palenia, co ma kluczowy wpływ na smak ziaren, ale także klimat i środowisko uprawy plantacji kawowców. Wietnam to rejony czyste, naturalne i nieuprzemysłowione. W wielu gospodarstwach wdrażane są ekologiczne metody uprawy roślin i nawozy organiczne. Niemodyfikowane tereny mają związek z wysoką klasą plonów. Wiele czynności związanych z obróbką ziaren kawy wykonywanych jest ręcznie, co sprawia, że kawa wietnamska jest jedyna w swoim rodzaju.

 

Kawa Robusta czy Arabika?

 

Jak wybrać najlepszą kawę? W sklepie Smaczne Kawy mamy dla Ciebie propozycje od cenionych wietnamskich marek Trung Nguyen oraz Phoung Vy Coffee. Każdy producent kawy ma swoje receptury, a dokładny proces palenia i mielenia ziaren kawy pozostaje tajemnicą. 

 

Czego jednak możemy dowiedzieć o kawie wietnamskiej?

 

Kawa Robusta lub Arabika z Wietnamu to kawy, których ziarna mielone są znacznie grubiej, niż znają to Europejczycy, w tym Polacy. Ta właściwość może stanowić element zaskoczenia, jak również niesamowity walor. 

 

Jaką kawę wybrać? Kawa Robusta czy Arabika? Jeśli nurtuje Cię to pytanie i dalej nie potrafisz zdecydować się, co kupić w naszym sklepie internetowym z kawą, to sprawdź czym różni się Robusta od Arabiki.

 

 

 

Właściwości Robusty

 

Smak Robusty jest mniej znany, jednak kawa ta ma grono swoich wiernych fanów. Kawa Robusta nie jest tak rozpowszechniona i raczej niedoceniana na kawowym rynku. W naszym sklepie internetowym Smaczne Kawy mamy dla Ciebie kawy wietnamskie ziarniste i mielone, które w składzie mają ponad 90% Robusty.

 

Kawa Robusta to prawdziwa eksplozja intensywności i mocy, która charakteryzuje się:

 

  • wyraźnym smakiem i intensywnym aromatem
  • pobudza i dodaje energii, dzięki wysokiej zawartości kofeiny
  • nie ma kwaśnego posmaku
  • gęstsza, bardzo dobra do klasycznego espresso

 

Co ciekawe, Robusta jest rośliną bardziej odporną na choroby i szkodniki oraz wysokie temperatury i fluktuacje związane ze zmieniającym się klimatem. Łatwiejsza uprawa i odporność może w przyszłości przesądzić o powodzeniu tej rośliny w uprawach na terenach podlegających zmianom klimatycznym.

 

Szlachetna Arabika

 

Arabika to kawa powszechna i ceniona, która zdobyła uznanie na całym świecie. Jeśli jednak chcesz zasmakować Wietnamu w swojej filiżance, to sprawdź jak smakuje mieszanka kaw Arabika i Robusta, np.: w kawie Trung Nguyen Creative 1, 2 lub 3. Doskonale wywarzona mieszanka grubo mielonych ziaren stanowi idealną kompozycję.

W sklepie www.smacznekawy.pl znajdziesz również kawę Arabikę 100%, dla amatorów łagodniejszego i szlachetnego smaku.

 

 

Kawa Arabika jest popularna i charakteryzuje się:

 

  • łagodniejszym smakiem i aromatem
  • mniejszą zawartością kofeiny
  • klasycznym i uznanym smakiem

 

Plantacje Arabiki nie są typowe dla Wietnamu, a roślina ta uprawiana jest na mniejszą skalę; ze względu na klimat nie w każdym rejonie potrafią prawidłowo wzrastać. Jednak mimo to, Wietnamczycy wciąż poszukują nowoczesnych metod uprawy oraz odpornych odmian kawowców, które sprostają tym wymaganiom. 

 

Sposób parzenia kawy jako kryterium wyboru. Kawa ziarnista czy mielona?

 

Wypalana tradycyjnymi metodami ziarnista kawa wietnamska to bogaty smak i aromat. Ziarna nadają się do mielenia w młynku ręcznym oraz elektrycznym, jak i do przygotowywania w ekspresie do kawy. Jeśli zastanawiasz się która kawa ziarnista do ekspresu będzie najlepsza, to polecamy kawy marki Phuong Vy Coffee, np.: kawa ziarnista Moc 1.

 

Mielone kawy to idealna propozycja do bezpośredniego zaparzania w kawiarce np.: kawiarka Florina Lungo lub w zaparzaczu Phin. Możesz wybrać kawę mieloną o aromacie czekoladowo - karmelowym np.: Trung Nguyen Blend S, która jako jedna z bestsellerów zachwyca swoim wyjątkowym smakiem.

 

 

 

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl