Zapisz się do newslettera wyślemy do Ciebie kupon.*
* Obowiązuje dla zakupów powyżej 50 zł brutto.
Wybierz kategorie
Aromat i smak kawy można wydobyć, podkreślić, a można też stłumić - wiele czynników ma wpływ na doznania smakowe podczas picia kawy. Jednym z istotnych elementów mających wpływ na jakość napoju jest naczynie, w którym to zostanie on podany.
Czy kawowy savoir - vivre istnieje i naprawdę obowiązuje? Praktycznie w każdej kawiarni bądź restauracji, w której kawę serwują bariści, można zauważyć zróżnicowanie w naczyniach do podawania kawy.
Kawę możemy przygotować na różne sposoby i dodać jej smaku uzupełniając o rozmaite składniki. Najbardziej popularnymi dodatkami do kawy są mleko, śmietanka, cukier oraz czekolada. Wybór dodatków do napoju zależy od naszych preferencji i upodobań. Często kawa ma służyć jako rozgrzewający napar w zimowe wieczory lub orzeźwiający napój podczas upalnych dni, toteż dobranie odpowiednich komponentów ma znaczenie pod względem smaku, właściwości i aromatyczności.
Cenne właściwości kawy znane są nie tylko w kuchni ale także w kosmetyce. Ze względu na zawartość kofeiny kawa znalazła szereg zastosowań w pielęgnacji ciała i włosów. Powszechnie wiadomo, że kawa jest zdrowa, wpływa dobroczynnie na organizm oraz dzięki bogactwu antyoksydantów chroni przed powstawaniem nowotworów i działaniem wolnych rodników.
Tradycyjną metodą zaparzania kawy wietnamskiej jest zaparzacz Phin. To małe urządzenie, proste w obsłudze potrafi zdziałać cuda, jednak kawę z Wietnamu przygotujesz także za pomocą innych urządzeń!
Sposób parzenia kawy ma kluczowy wpływ na smak oraz aromat przygotowanego napoju.
Amatorzy kawy zadają sobie pytanie: ekspres do kawy czy kawiarka? Kiedy kupić ekspres do kawy? Jak używać kawiarki? Dziś wyjaśniamy co będzie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb oraz na co zwrócić uwagę przy zakupach sprzętów do parzenia kawy. Znajdź idealne rozwiązanie dla siebie.
Kawa wypijana o poranku na pobudzenie i ożywienie o wschodzie słońca znana jest każdemu. Wspaniale smakuje, dodaje energii, sprawia, że łatwiej podnieść się z łóżka i zacząć dzień, Czy wiesz, że pijąc kawę na co dzień wspomagasz swoje zdrowie? O tym, czy kawa jest zdrowa decyduje z pewnością regularność jej spożywania oraz ilość wypijanych filiżanek w ciągu dnia. Według światowych badań już dwie filiżanki kawy dziennie korzystnie wpływają na organizm, dostarczają cennych antyoksydantów i poprawiają pracę mózgu, pamięć i myślenie. Dla uzyskania najlepszych efektów zdrowotnych warto pić do pięciu filiżanek kawy na dzień, gdyż ta liczba uznawana jest za ogólnie bezpieczną jeśli chodzi o dawkę kofeiny.
Jesteś fanem intensywnego americano lub klasycznego espresso? Lubisz kawę z mlekiem albo cappuccino z pianką? Przełam swoją rutynę i spróbuj najlepszej kawy wietnamskiej w zupełnie innej odsłonie! Dobra kawa to podstawowy składnik przepisu. Kawa ziarnista lub mielona przyda się, aby zrobić pyszne smoothie kawowe, zimne cold brew lub wyjątkowe espresso tonic.
Znani wietnamscy producenci Phuong Vy Coffe oraz Trung Nguyen selekcjonują ziarna kawy i tworzą kompozycje o niezwykłej aromatyczności, co sprawia, że każda filiżanka uwodzi smakiem.
Kawa wietnamska - Robusta z wieloma dodatkami
Wietnam słynie z bogatej tradycji picia kawy oraz z produkcji aromatycznej Robusty - jako drugi na świecie eksporter kawy. Kawa wietnamska podawana jest na różne sposoby, a sam napar charakteryzuje się intensywnością i mocniejszym smakiem, który często przełamywany jest słodyczą dodatków. Kawa wietnamska z mlekiem skondensowanym smakuje jak deser, jest gęsta i apetyczna, zniewala swoim aromatem.
Na początku swojej drogi przez Europę kawa nie spotkała się z aprobatą; budziła wręcz niechęć i strach, gdyż chrześcijanie nie mogli zaakceptować wyznawców innej wiary, którzy kawę chcieli eksportować na Stary Kontynent.
Po latach przedzierania się przez różne opinie i uprzedzenia oraz mity, czarny napar stał się jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie.
Wietnamskie plantacje kawy to stosunkowo młoda gałąź przemysłu, która swój intensywny rozwój rozpoczęła w latach 90 ubiegłego stulecia. Wietnamczycy poznali kawę już nieco wcześniej, dzięki francuskim kolonizatorom. Francuzi przywozili ze sobą transporty kawy w ziarnach, gdyż chcieli poczuć się w Wietnamie jak w domu.
Codziennie pijesz kawę ale czy zastanawiasz się skąd pochodzi prawdziwa włoska kawa? Zasiadając w swojej ulubionej kafejce w centrum miasta pijesz prawdopodobnie kawę wietnamską lub z Brazylii. Przybliżmy pochodzenie małego ziarenka kawy, które z pewnością nie rośnie we Włoszech, choć to właśnie tam jest najbardziej popularna.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera